Najbardziej wykwintne i luksusowe dania, to przede wszystkim takie do których wykonania zastosowane są wyszukane składniki. Łosoś, węgorz, kawior, krewetki … tym właśnie wyróżniają się wyjątkowe dania.
A czy wiesz, że …
Kawior – to solona ikra ryb jesiotrowatych (kawior czarny lub rosyjski), łososiowatych (kawior czerwony), dorszowatych (kawior norweski) lub innych ryb. Kawiorem nazywa się również jajka ślimaków (kawior ślimaczy lub biały kawior, popularny szczególnie we Francji – caviar d’escargots. W Rosji tajemnicę otrzymywania kawioru rybacy znali od XII w. Iwan IV na stałe wprowadził jesiotra i kawior do kremlowskiego jadłospisu. Na początku XVIII wieku, za czasów panowania Piotra I, połów jesiotra i produkcja kawioru stały się monopolem państwowym. Centrum przemysłu rybnego, które przetrwało do dziś, ulokowano w Astrachaniu. Kawior niejako stał się kulinarnym symbolem Rosji.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kawior
Menu jest podzielone na działy: