Międzynarodowy dzień spagetti – 4 stycznia

Dzień spaghetti obchodzony 4 stycznia to święto które i my postanowiliśmy uczcić. Zgodnie z kuchnia japońską tez oferujemy długie nitki ale w wersji japońskiej. W postaci makaronu udan.

Czym jest Spaghetti?

Niektórzy nazywają tak danie, inni rodzaj makaronu. Proponuje więc zobaczyć definicję:

Spaghetti – rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu. Typowe danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i opcjonalnie posypanego serem. Wikipedia

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się je z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum.

FISHKAsushi - 4 stycznia - dzień spaghetti
FISHKAsushi – 4 stycznia – dzień spaghetti

Makaron ten „wkręca się” bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na każde 100 g). Następnie gotuje się go przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), odcedza się wodę, miesza makaron z sosem i podaje na stół. Spaghetti nie należy zalewać zimną wodą.

Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Po rozciągnięciu i przełamaniu dobrze ugotowanego makaronu, nitka wydaje charakterystyczny trzask, a w jej przekroju widoczna jest niewielka kropeczka, świadcząca o nieprzegotowaniu. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego przyrządzaniu.

4 stycznia - międzynarodowy dzień spaghetti w restauracji japońskiej
4 stycznia – międzynarodowy dzień spaghetti w restauracji japońskiej

Ciekawa jest historia makaronu

Wszystko zaczęło się około siedmiu tysiecy lat przed naszą erą, kiedy to człowiek porzucił koczownicze życie, nauczył się siać, zbierać i został rolnikiem. Od żniw do zbiorów, z pokolenia na pokolenie, człowiek nauczył się coraz lepiej obrabiać ziarno, mieląc je, mieszając z wodą aż wreszcie zaczął wygniatać cienkie ciasta i piec je na gorącym kamieniu.

Kto wynalazł makaron – włosi czy grecy

Greckie słowo laganon zostało użyte do opisania ciasta pokrojonego w paski. Z greckiego laganon, pochodzi łacińskie laganum, o czym wspomina Cyceron w swoich pismach. Laganum i paski makaronu podbiły imperium i, jak to często bywa, każda populacja dostosowała nowy wynalazk do swoich potrzeb.

Dwie pierwsze daty w udokumentowanej historii makaronu we Włoszech, to po pierwsze rok 1154, kiedy w pewnego rodzaju przewodniku turystycznym ante litteram (zanim przewodniki stały sie formą publikacji) arabski geograf Al-Idrin wspomina o „pokarmie z mąki w postaci nici”, zwanym triyah (z arabskiego itrija, który przetrwał w nowoczesnym języku i wywodzi się z podstawy tari = wilgotny, świeży) Produkowano go w Palermo i eksportowano w beczkach na cały półwysep. Druga data to rok 1279, w którym genueński notariusz, Ugolino Scarpa, sporządza inwentarz przedmiotów pozostawionych przez zmarłego żeglarza, w tym także „bariscela plena de macaronis” czyli: „beczkę pełną makaronu”. Wiemy, że Marco Polo wrócił z Chin w 1295 roku: w ten sposób dokumenty obaliły mit, jakoby to on wprowadził makaron we Włoszech. Poza tym, ten znany w Chinach miał niewiele wspólnego z włoską wersją makaronu wytwarzanego głównie z pszenicy durum.

Dzień makaronu
Dzień makaronu

Może jednak to Arabowie?

Arabowie z pustyni byli pierwszymi, którzy suszyli makaron w celu długotrwałego przechowywania. Wymyślili oni cylindry makaronowe puste w środku po to, aby umożliwić szybkie suszenie. Kiedy? Najstarszy dokument to książka kucharska niejakiego „Ibn 'al Mibrad (IX w.), Opisuje tam bardzo popularne danie wśród plemion beduińskich i berberyjskich, (nadal znanych dzisiaj w Syrii i w Libanie). Jest to rista, czyli suszony makaron przyprawiana na różne sposoby, ale przede wszystkim podawany z soczewicą.

Dzięki suszeniu makaron mógł przetrwać podróże przez długie szlaki morskie, w których specjalizowali się handlarze z Genui zwani fidellari. Nazwa ta pochodziła od spaghetti, które w tym obszarze północno-zachodnich Włoch określane były słowem fidelli. Reszta ówczesnych Włoch nazywała je vermicelli, które później przyjęły nazwę spaghetti. Liguria stała się miejscem produkcji ogromnych ilości suszonego makaronu, podczas gdy Emilia-Romagna, Lombardia, Basilicata i Veneto pozostały wierne produkcji świeżego makaronu, która nadal się tam utrzymuje.

Źródło informacji: https://roalma.pl/historia-wloskiego-makaronu/

Makaron jest pycha
Makaron jest pycha

Makaron udon

Udon – pszenne kluski, rodzaj grubego – 5mm, miękkiego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej, wody i soli. Udon jest przeważnie podawany na gorąco w bulionie, ale nie tylko.

Szczególnie chcemy zwrócić Twoja uwagę na stosowany przez nas makaron udon, który jest dość drogi, stąd nawet nie każda japońska restauracja w Polsce ma go w swojej ofercie. My mamy i u nas możesz rozkoszować się smakiem właśnie tego makaronu.

FISHKAsushi - 4 stycznia - dzień spaghetti - danie z naszej oferty
FISHKAsushi – 4 stycznia – dzień spaghetti – danie z naszej oferty

Świętuj z nami – poznaj nasze makarony

W naszej ofercie mamy przede wszystkim makarony w lunch menu: https://sushiswidnik.pl/lunch-menu/ możesz tam zamówić te dania na co dzień.

Dziś dla Twojej wygody trzy dania z makaronem z naszej oferty zamieszczamy bezpośrednio tutaj. Wystarczy kliknąć by zamówić. Po kliknięciu możesz wybrać ilość zamówionego dania:

Makaron udon z jajkiem sadzonym w sosie ostrygowym z warzywami

FISHKAsushi - Makaron udon z jajkiem sadzonym w sosie ostrygowym z warzywami
FISHKAsushi – Makaron udon z jajkiem sadzonym w sosie ostrygowym z warzywami

Makaron udon lub ryżowy z warzywami w sosie ostrygowym

FISHKAsushi - Makaron udon lub ryżowy z warzywami w sosie ostrygowym
FISHKAsushi – Makaron udon lub ryżowy z warzywami w sosie ostrygowym

Makaron udon lub ryżowy z owocami morza z warzywami w sosie ostrygowym

FISHKAsushi - Makaron udon lub ryżowy z owocami morza z warzywami w sosie ostrygowym
FISHKAsushi – Makaron udon lub ryżowy z owocami morza z warzywami w sosie ostrygowym
Call Now Button