SET w tempurze 30 sztuk to wyjątkowy zestaw godny polecenia dla tych co lubią dania kuchni japońskiej w tempurze. Sama tempura trafiła do japońskiej kuchni z … Portugalii, w uproszczeniu – jest to ciasto poddawane obróbce cieplnej poprzez zanurzenie w gorącym oleju.
W skład zestawu wchodzi:
- Uro z surimi x8
- Futo z łososiem x6
- Hosmaki z łososiem x8
- Uro zapiekany x8
A czy wiesz, że …
Historia tempury
Historia tempury jest długa – sięga bowiem aż do XVI wieku. Do Japonii przywędrowała wraz z jezuitami, którzy w XVI wieku przybyli do Kraju Kwitnącej Wiśni na misję z Portugalii. Potrawa była przez nich spożywana w trakcie Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora) – stąd nazwa „tempura”. Sposób przyrządzania i smak tempury przypadł do gustu Japończykom. Zasmakowała im tak bardzo, że postanowili na stałe wprowadzić ją do rodzimego menu. Mieszkańcy Japonii osiągnęli w przygotowywaniu tempury perfekcję – stąd powoli zaczęto kojarzyć potrawę właśnie z tym krajem, a nie z Portugalią. Do dziś przepis na japońską tempurę oparty jest na sposobie wypracowanym w okresie Edo.
Źródło: https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/jak-przygotowac-tempure-w-6-krokach