Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jaką oferuje FISH’KA sushi to świeże dania robione na bieżąco przez naszego kucharza. To co potrafi on „wyczarować” w zaciszu kuchni, to wyjątkowe doznania smakowe.

Co jedzą Japończycy?

Kuchnia Japońska to przede wszystkim świeże produkty. Tu nie ma miejsca na kompromisy. To nie jest nasz wymysł. Zobacz ten fragment artykułu z Vouge:

Japończycy jedzą wszystko, łącznie z mięsem i rybami, tyle że w odpowiednich proporcjach. Najważniejsza jest ilość. Kuchnia japońska jest prosta i czysta. Używa się w niej mało soli, pieprzu, sosów, majonezu, keczapów. Japończycy jedzą bardzo dużo ryżu i makaronu, ale też bardzo dużo się ruszają. Wysiłek wysokotlenowy sprawia, że metabolizm tych produktów jest inny. Przeciętny Japończyk robi dziennie 8-9 tysięcy kroków! Gdy Japonki przyjeżdżają do nas i zaczynają odżywiać się tak jak my, tyją, a jakość ich skóry i ogólna forma zazwyczaj się pogarszają. W japońskiej piramidzie żywieniowej na samej górze są picie i ruch. Japończycy piją więc dużo płynów, a ich ulubiona zielona herbata jest jednym z najlepszych antyoksydantów. Pita na ciepło wspomaga trawienie tłuszczy – wyjaśnia Dominika Szczechowicz, autorka bloga wszystkiegojapońskiego.pl.

Źródło: https://www.vogue.pl/a/10-urodowych-przykazan-japonek
Japonki słyną ze swojej urody i zdrowej cery
Japonki słyną ze swojej urody i zdrowej cery

Dieta Japonek – to dzięki niej mają smukłą sylwetkę i idealną cerę!

Nie przypadkiem dzieje się tak, że praktycznie nie ma otyłych Japonek. To przede wszystkim wynik ich diety. Tego jak się odżywiają.

Azjatki unikają produktów spożywczych, które mają długi termin przydatności, tych przetworzonych, a przede wszystkim śmieciowego jedzenia. Podstawą ich diety są ryby, ryż, owoce i warzywa. Dla nich wszystko musi być świeże – jeśli takie nie jest, to po prostu tego nie jedzą. Jeśli chodzi o produkty mleczne, to raczej ich nie spożywają. Preferują za to zieloną herbatę i dużą ilość wody mineralnej, koniecznie niegazowanej. Białe pieczywo zastępują pełnoziarnistym. Nie odmawiają sobie także soi, która jest jednym z głównych produktów w ich diecie. Znajdziemy ją w tofu, zupie miso i słynnym sosie sojowym.

Źródło: https://tipsforwomen.pl/dieta-japonek/
Kuchnia Japońska - ceremonia parzenia herbaty
Kuchnia Japońska – ceremonia parzenia herbaty

Jakie warzywa w kuchni Japońskiej?

Kolejny raz to powtórzę – przede wszystkim świeże!

Ulubione warzywa Azjatek to kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, rzeżucha. Mądry wybór. Jeśli chodzi o ryby to króluje tuńczyk, sushi z pstrąga, makrela, zupa z małży, krewetki, kalmary. Wróćmy jeszcze na chwilę do ryżu. Japonki do każdego posiłku dodają średniej wielkości porcję ryżu. Jedzą go nawet 4 razy dziennie.

Źródło: https://tipsforwomen.pl/dieta-japonek/
Japonki zawdzięczają swoja urodę właśnie kuchni Japońskiej
Japonki zawdzięczają swoja urodę właśnie kuchni Japońskiej

Kuchnia Japońska – jemy oczami

Japońskie dania zawsze są pięknie podane. To prawdziwa sztuka. Jakże inne są to dania w odróżnieniu od kuchni amerykańskiej, czy naszej europejskiej. Ważne jest jednak podanie w odpowiedni sposób. Dlaczego?

Japonki doskonale o tym wiedzą i pamiętają, że w jedzeniu bardzo ważny jest sposób podawania posiłków. Jedzą je zwykle w małych, pięknie ozdobionych miseczkach, które ręcznie produkują. Dzięki temu jedzą mniej – apetyt zostaje pokonany przez zmysł wzroku.

FISH'KA sushi - dania kuchni Japońskiej
FISH’KA sushi – dania kuchni Japońskiej

Kuchnia Japońska, a długowieczność

Zdrowe i świeże jedzenie, to podstawa długiego życia w … zdrowiu. Zobacz chociażby przykład Masako Mizutani – ma już 51 lat:

Tutaj masz adres do jej profilu na Instagramie https://www.instagram.com/mizutanimasako/

Czy ty też chcesz ładnie wyglądać?

Zapraszamy do skorzystania z tego co przygotowujemy w naszej kuchni. Pamiętaj – wszystko robimy na bieżąco, ze świeżych produktów, to musi trwać.

Zamów trochę wcześniej, przygotujemy posiłek dla Ciebie na czas.

Zapraszamy

Call Now Button