Gold set 40 sztuk

Gold set 40 sztuk to nasz prawdziwy złoty zestaw. Doceniany przez koneserów których mamy całe mnóstwo wśród naszych klientów. Szczególnie polecamy ten zestaw dla tych którzy chcą zobaczyć różnorodność smaków kuchni japońskiej.

W skład zestawu wchodzi:

  • California z łososiem x8
  • Philadelphia z grilowanym łososiem x8
  • California Bubbles x8
  • Hosomaki z łososiem w tempurze x8
  • Hosomaki z kanpyo x8
FISHKAsushi - Gold set 40 sztuk
FISHKAsushi – Gold set 40 sztuk

A czy wiesz, że …

Historia tempury

Historia tempury jest długa – sięga bowiem aż do XVI wieku. Do Japonii przywędrowała wraz z jezuitami, którzy w XVI wieku przybyli do Kraju Kwitnącej Wiśni na misję z Portugalii. Potrawa była przez nich spożywana w trakcie Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora) – stąd nazwa „tempura”. Sposób przyrządzania i smak tempury przypadł do gustu Japończykom. Zasmakowała im tak bardzo, że postanowili na stałe wprowadzić ją do rodzimego menu. Mieszkańcy Japonii osiągnęli w przygotowywaniu tempury perfekcję – stąd powoli zaczęto kojarzyć potrawę właśnie z tym krajem, a nie z Portugalią. Do dziś przepis na japońską tempurę oparty jest na sposobie wypracowanym w okresie Edo.

Źródło: https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/jak-przygotowac-tempure-w-6-krokach

Co to jest tempura?

Tempurą może stać się niemal wszystko. Najczęściej są to kawałki warzyw, owoców morza, ryb lub mięs obtoczone w charakterystycznym, cienkim i delikatnym cieście, smażone na głębokim oleju. Sekretem tempury jest jej ciasto – chrupiące i lekkie, które pasuje prawie do każdej potrawy. Tempurę zwykle podaje się z sosem tentsuyu (przygotowany na bazie dashi, sosu sojowego, mirin), który dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak dania.

Źródło: https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/jak-przygotowac-tempure-w-6-krokach
FISHKA sushi - Gold set 40 sztuk
FISHKA sushi – Gold set 40 sztuk
Call Now Button